Waarom niet een kitten alleen?

Wij plaatsen jaarlijks meer dan honderd kittens. Natuurlijk zijn we blij als de kleintjes weer een fijn eigen adres vinden, maar we zijn wel uiterst kritisch naar een nieuwe eigenaar. Een nieuwe leefsituatie moet aan een aantal voorwaarden voldoen voordat wij een kitten plaatsen. Van je ervaringen leer je en er is bij ons één vraag de afgelopen jaren extreem belangrijk geworden, namelijk of het kitten ergens alleen komt te wonen. Er zijn nog steeds heel veel mensen die kiezen voor één kat. Wij zien tevens een enorme toename van gedragsproblemen onder katten. Deze twee hebben dan ook wel degelijk wat met elkaar te maken.

Wettelijk gezien mag een kitten al met zeven weken bij de moeder weg. Op de verschillende sites worden ze dan ook al massaal aangeboden. Hoe kleiner hoe schattiger. Of het ook goed voor het kitten zelf is, daar wordt niet bij nagedacht.

Kittens beginnen vanaf een week of vier met hun nestgenootjes te spelen. Zo leren ze hun nageltjes in te houden en niet te hard te bijten. Deze periode van sociaal spel begint met vier weken, piekt met negen weken en loopt tot ongeveer veertien weken door. Kittens die zonder nestgenootjes opgroeien of te vroeg ergens alleen geplaatst worden, kunnen later spelagressie (te hard bijten of krabben) naar soortgenootjes of naar mensen vertonen. Vanaf 14 weken eindigt het spel steeds vaker in een gevecht. Als mens kun je nooit een ander kitten vervangen. Kittens spelen met elkaar, rennen achter elkaar aan, stoeien, meppen en bijten elkaar, slapen in elkaars pootjes en wassen elkaar. Ze leren elkaar sociaal te zijn, te delen en ze leren van elkaars grenzen. Dat gebeurt allemaal spelenderwijs. Zij kunnen dat onderling veel beter dan dat wij dat zullen kunnen.

Gedragsproblemen waar mensen met een kat tegenaan lopen zijn meestal ontstaan doordat het dier geen mogelijkheid heeft gekregen om zijn/haar natuurlijke gedrag te vertonen. Enkels of armen zomaar aanvallen doet een kat niet omdat hij dominant is, iemand pijn wil doen of agressief of gestoord is maar omdat hij wil jagen. Uit een hinderlaag een prooi bespringen en overmeesteren. Een kat is een roofdier en het is simpelweg zijn instinct. Vervelend en druk gedrag 's nachts? De kat is eenzaam of hij verveelt zich en wil actie. Katten zijn namelijk van nature 's nachts erg actief en kittens slapen echt geen acht uur achter elkaar. 

Om ergernissen, slapeloze nachten en een gedragstherapeut te besparen, is er een simpele oplossing: neem twee kittens! Twee kittens kunnen hun natuurlijke behoeftes bij elkaar kwijt. Ze ravotten met elkaar en laten uw handen en enkels met rust. Wij beloven niet dat twee kittens uw stoelen en gordijnen onbeschadigd laten, maar het zal niet in verhouding staan met een kitten alleen die zichzelf moet vermaken. Twee kittens spelen samen, slapen samen en voeden elkaar op. Samen groeien ze op tot sociale katten.

Bel ons rustig voor meer informatie, maar weet dat wij door onze ervaring geen kittens alleen plaatsen. Mocht u toch maar één kat willen is ons advies voor een volwassen kat te gaan.

Contact

Stichting Kat in Nood
Sannige Wyk 5
9222 LE Drachtstercompagnie

(0512) 300664
Help ons helpen

Help ons helpen


Donateur worden U kunt de stichting steunen door donateur te worden. Dit kost minimaal 25,- euro per jaar. Voor dit bedrag krijgt u twee keer per jaar het 'Zwervertje' thuisgestuurd. Met dit in...

Lees meer
Opnamebeleid

Opnamebeleid


Stichting Kat in Nood is één van de weinige opvangen in Nederland die opvang biedt aan moeilijk tot niet-plaatsbare katten afkomstig uit andere asielen en van particulieren. In principe is onze stich...

Lees meer