Thijs

De stichting Amsterdamse Zwerfkatten, ook wel SAZ, richt zich hoofdzakelijk om de enorme hoeveelheid zwerfkatten in hun regio.  Veel van deze dieren leven in de binnentuinen, bedrijventerreinen/havengebieden en op de straten en pleinen van Amsterdam. De SAZ tracht het probleem van het groeiend aantal zwerfkatten op een diervriendelijke en doeltreffende manier aan te pakken. Zwerfkatten worden na een melding gevangen. Alle dieren worden door een dierenarts onderzocht en vervolgens gecastreerd of gesteriliseerd en behandeld tegen wormen en vlooien. Daarna en indien mogelijk worden ze weer terug gezet in hun vertrouwde omgeving. Door de afnemende reproductie zal de populatie van verwilderde katten in grootte gaan afnemen.

Alvorens een wilde kat word terug gezet in zijn vertrouwde leefomgeving zal hij enige tijd op de lokatie van de SAZ verblijven. Daar wordt er onderzocht of ze te maken hebben met een echte wilde kat, of misschien wel een gestreste huiskat welke op het eerste oog vaak als wild word aangemerkt.

In de praktijk vallen er altijd een aantal katten 'tussen wal en schip'. Katten die niet terug kunnen naar de plek waar ze gevangen zijn, maar ook te moeilijk zijn voor het reguliere asiel. Als de SAZ echt niet weet wat ze met een bepaalde kat moet proberen ze de kat onder te brengen in een andere opvang. Zo komen ook bij ons al vele jaren katten van de SAZ. Zo ook Thijs.

Thijs is een cyperse kater van ongeveer negen jaar oud. Hij is ooit als zwerfkater door de SAZ gevangen maar doorgeplaatst naar een regulier asiel omdat hij niet heel erg moeilijk was. Men had de hoop dat hij bij zou trekken en herplaatst kon worden. Helaas kreeg Thijs een enorme terugval in het asiel en kwam hij terug naar de SAZ. Hij is in de loop van de tijd wel meer bijgetrokken maar blijft bang voor mensen.

Bij ons doet Thijs het erg goed. In de groep voelt hij zich prettig, gaat lekker naar buiten maar ligt bij voorkeur lekker in de krabpaal binnen. Hij is naar de verzorgers zeer geïnteresseerd maar laat zich nog niet aaien. Thijs dronk al veel toen hij bij ons binnen kwam. Ook de SAZ vertelde dat hij dit veel deed. Uit zijn bloedonderzoek komt echter niks bijzonders. Toch is het wel 'afwijkend' gedrag waardoor we hem goed in de gaten blijven houden.

Contact

Stichting Kat in Nood
Sannige Wyk 5
9222 LE Drachtstercompagnie

(0512) 300664
Help ons helpen

Help ons helpen


Donateur worden U kunt de stichting steunen door donateur te worden. Dit kost minimaal 25,- euro per jaar. Voor dit bedrag krijgt u twee keer per jaar het 'Zwervertje' thuisgestuurd. Met dit in...

Lees meer
Opnamebeleid

Opnamebeleid


Stichting Kat in Nood is één van de weinige opvangen in Nederland die opvang biedt aan moeilijk tot niet-plaatsbare katten afkomstig uit andere asielen en van particulieren. In principe is onze stich...

Lees meer