Home


Home
Contact
Steun ons
Opname
Blaas & nierproblemen
We zien veel blaas en/of nierproblemen bij katten die meestal zorgen voor een vroegtijdig overlijden van de kat. Een groot deel van deze katten is erfelijk belast met een slechte nierfunctie, maar er zijn toch een aantal aspecten in de dagelijkse verzorging die vroegtijdige nierslijtage helpen voorkomen.

De kattenbak

Net als bij onzindelijkheid speelt bij blaas en/of nierproblemen de kattenbak een grote rol. Gebruik geen kattenbak met een dakje. Katten hebben een zeer scherpe neus en vinden het vies om in hun eigen lucht te zitten. Met een gesloten bak moeten ze als het ware in een huisje kruipen om vervolgens geheel afgesloten van frisse lucht hun behoefte doen. Gevolg is dat ze hun behoefte te lang gaan ophouden, en pas gaan als ze hoognodig moeten. Zo'n overvolle blaas zorgt voor het ontstaan van een blaasontsteking en ook de nieren slijten hierdoor sneller. Een kat moet op het moment dat hij aandrang heeft geen enkele remming ten aanzien van de kattenbak voelen. Daarnaast is het belangrijk om de bak om de dag helemaal te legen, schoon te maken en weer te vullen. Er is tegenwoordig prachtig nieuw grit wat urine opzuigt waardoor je het er als een bal uit kan scheppen, maar onze ervaring hiermee is niet goed. Katten ruiken vaak in het overgebleven grit de urinelucht nog, waardoor ze niet graag op de bak gaan. Koop dus liever wat goedkoper grit wat je vaker verschoont. Belangrijk is ook dat het grit niet geparfumeerd is. Dit luchtje is misschien voor ons wel, maar voor de kat absoluut niet aantrekkelijk. Een vieze kattenbak of grit met een luchtje zijn redenen voor een kat om het moment van het naar de bak gaan uit te stellen. Ook moet de kattenbak goed bereikbaar zijn. Er mogen geen gesloten deuren, trappen en kattenluikjes op de weg er naar toe zijn. Ook als de kat veel naar buiten gaat, moet er een kattenbak in huis staan. Een 'buitenkat' heeft er in de zomer geen problemen mee om zijn behoefte buiten te doen, maar in de herfst en in de winter als de grond nat of bevroren is geven ook zij de voorkeur aan een schone kattenbak op een warme plek. Als deze er niet is gaan ze opnieuw hun urine op zitten te houden met alle gevolgen van dien. Opvallend is het hoe veel katten er bij onze dierenarts in het najaar en in de winter worden aangeboden met een blaasontsteking. Allemaal als gevolg van het te lang ophouden van de urine omdat er geen kattenbak of een kattenbak met een dakje aanwezig is.

Blaasproblemen

Een blaasontsteking bij een poes is vaak merkbaar doordat de poes overal in huis kleine plasjes doet. Ze lopen constant naar de kattenbak omdat ze een enorme aandrang hebben. Ze kunnen het daardoor meestal ook niet ophouden. Soms zie je in de urine wat bloed wat direct bevestigend is voor een blaasontsteking. Een blaasontsteking bij een kater kan zeer gevaarlijk zijn. De plasbuis van een kater is in tegenstelling tot de plasuitgang van een poes erg dun. Bij een blaasontsteking zijn er vaak kleine stukjes gruis in de blaas aanwezig. Wat er kan gebeuren is dat zo'n stukje gruis vastloopt in de plasbuis waardoor de uitgang verstopt raakt. De blaas raakt voller en voller en de kat gaat als er niet snel geholpen wordt binnen 24 uur dood. Door het knappen van de blaas, maar meestal door zelfvergiftiging. Gifstoffen die normaal via de urine worden uitgescheiden, worden nu via de blaaswand in het bloed opgenomen waardoor de kat zichzelf vergiftigd. Ook een kater zie je bij het ontstaan van een blaasontsteking veel naar de kattenbak lopen. Ze proberen overal in huis te plassen waarbij soms een druppeltje maar meestal geen urine komt.

Nierproblemen

Nierproblemen zien we meestal pas ontstaan als een kat op leeftijd komt. Met een goede kattenbaksituatie en juiste voeding kan het heel lang goed gaan. Wat we vaak zien bij een nierpatiënt is een kat die magerder wordt, slecht eet, maar erg veel drinkt en hierdoor veel plast. De vacht is vaak wat dof en de kat raakt snel uitgedroogd. Uitdroging meet je aan de zgn. turgor. Als je een 'plooi' vel (bijv op de ribwand) ophoog trekt en vervolgens loslaat hoort deze snel terug te 'vallen'. Blijft de 'huidplooi' echter staan of zakt hij heel langzaam terug, geeft dat aan dat een kat is uitgedroogd. Wat dan niet meer helpt is zelf een beetje vocht in het bekje ingeven. Een uitgedroogde kat moet naar een dierenarts voor een vochtinfuus. Als er een vermoeden is van slechte nieren, ga dan eens langs een dierenarts. Met een bloedafname kan de nierfunctie bekeken worden, en als je er op tijd bij bent kan het met een aangepaste voeding en medicatie vaak nog heel lang goed gaan.

Voeding

Wat te doen ter voorkoming van blaas en/of nierproblemen: Het zal inmiddels duidelijk zijn dat de kattenbak erg belangrijk is. Hiernaast kan je met voeding ook een hoop doen. Ons advies is altijd om naast droge brokjes ook blikvoer te geven. Een kat drinkt van nature niet veel en als er alleen maar droge brokjes wordt gegeten zorgt dit voor zeer geconcentreerde urine. Veel commerciële brokvoeding heeft een hoog magnesiumgehalte wat zorgt voor de vorming van blaasgruis. Met sterk geconcentreerde urine waar magnesium in zit is het vragen om problemen. In blikvoer zit veel vocht. Katten vinden het lekker en met het geven van blik zorg je ervoor dat de blaas beter doorspoelt. Ook voor de nierfunctie geld ditzelfde voedingsadvies. Er zijn katten die al op jonge leeftijd constant last hebben van een blaasontsteking. Zulke katten doen het eigenlijk alleen goed op een speciaal blaasdieet wat alleen bij een dierenarts verkrijgbaar is. Als eigenaren bang zijn voor blaasproblemen kan dit dieet ook preventief worden gegeven.

Een heel verhaal met uitleg en adviezen. Feit blijft dat als u iets niet vertrouwd u contact opneemt met een dierenarts!

 
Image
 
Image
Het meest recente aanbod van onze katten staat op dierenasiels.com .
 
Image
Lees meer...
 


© 2016 Stichting Kat in Nood